Wspaniale ksiazki z³ote ksiazki - Zlote Mysli GÄ™sina na Å›w. Marcina

Gęsina na św. Marcina

W czasie trwania akcji „GÄ™sina na Å›w. Marcina” zobowiÄ…zaliÅ›my każdego z Szefów Kuchni do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów, które w listopadzie zeszÅ‚ego roku byÅ‚y serwowane w ich restauracjach, a teraz z dumÄ… zebraliÅ›my je w tej książce i z radoÅ›ciÄ… udostÄ™pniamy wszystkim miÅ‚oÅ›nikom dobrego jedzenia. Dla wiÄ™kszoÅ›ci z PaÅ„stwa bÄ™dzie to spore zaskoczenie, jak jeden rodzaj miÄ™sa może zostać zinterpretowany na tyle różnych sposobów kulinarnych i w żadnym momencie siÄ™ nie powielić. Poza klasycznÄ… czarninÄ…, okrasÄ…, carpaccio z póÅ‚gÄ™ska, czy gÄ™si pieczonej w caÅ‚oÅ›ci, znaleźć tu można gÄ…skÄ™ z gÄ…skami (te drugie to grzyby), confit z gÄ™sich żoÅ‚Ä…dków, pierÅ› marynowanÄ… z pÅ‚atkami róży czy też lody z foie gras i wiele, wiele innych.

Chcemy wypromować gÄ™sinÄ™ jako znakomity surowiec do przyrzÄ…dzania smacznych i zdrowych daÅ„. GÄ™sina to nie tylko zdrowe i bezpieczne miÄ™so, to rarytas wÅ›ród europejskich smaków. Kujawsko-Pomorskie posiada na swoim terenie czoÅ‚owÄ… polskÄ… placówkÄ™ badawczo-hodowlanÄ…, produkujÄ…cÄ… najlepszÄ… w Europie gęś koÅ‚udzkÄ…. I jak podkreÅ›la marszaÅ‚ek województwa kujawsko-pomorskiego, Piotr CaÅ‚becki – jest stolicÄ… polskiej hodowli gÄ™si. Niestety, nasza tradycja spożywania gÄ™siego miÄ™sa w dniu Å›wiÄ™tego Marcina stopniowo zanika. Wierzymy jednak, że ogólnopolska akcja promocyjna województwa szybko to zmieni. A spożywanie gÄ™siny w dniu Narodowego ÅšwiÄ™ta NiepodlegÅ‚oÅ›ci powróci na dobre do polskiej tradycji.

Niektórym z PaÅ„stwa przypadnÄ… do gustu wÄ…tróbki gÄ™sie delikatnie podsmażone na oliwie, po wczeÅ›niejszej, krótkiej marynacie. Pyszna jest też gęś pieczona, nafaszerowana skórkami z jabÅ‚ek – w samej skórce jest wiÄ™cej jabÅ‚kowego aromatu niż w samych jabÅ‚kach, które ja zapiekam w karmelu oddzielnie i serwujÄ™ z gÄ™sinÄ…. W przypadku pieczonej gÄ™si warto jednak pamiÄ™tać, że przy odgrzewaniu, bÄ™dzie stawać siÄ™ coraz twardsza, wiÄ™c najlepiej zjadać jÄ… caÅ‚Ä… prosto po wyjÄ™ciu z gÄ™siarki czy brytfanny. Åšwietnie smakuje też gÄ™sina duszona w kapuÅ›cie kiszonej. Ale o tym wszystkim dużo lepiej i ciekawiej opowiadajÄ… przepisy naszych Szefów Kuchni. W sumie jest ich 48, a każdy inny i wyjÄ…tkowy.

Wszystkich zainteresowanych książką w tradycyjnej- drukowanej formie - prosimy o kontakt na adres: magda.czaplicka@slowfood.pl.